tisdag 25 maj 2010

Utvecklingssamtal

Var på utvecklingssamtal för barnen i torsdags förra veckan.
Såhär sa de om mina älsklingar:

Casper:
Allt funkar bra med lämning och hämtning, det är aldrig några problem utan han är alltid glad och pigg.
Han är trygg i miljön och med alla i personalen och med alla barnen.
På- och avklädning fungerar jättebra. Han knäpper sin jacka själv, vilket många större barn inte klarar av. Han behöver endast hjälp med att ta över regn- eller överdragsbyxorna över stövlarna.
Han sköter toalettbesöken själv och ropar riktigt högt och tydligt när han gjort nummer 2 och behöver hjälp med att torka sig.

Samlingarna funkar jättebra. Han deltar, lyssnar och är inte alls blyg när han får en fråga ur "dagens frågehink" eller ska hjälpa fröken att räkna barnen.
Han är däremot lite avvaktande när det kommer nytt folk. Det har kommit folk som spelat teater eller spelat instrument och då har han gärna ställt sig i ett annat rum intill och lyssnat och kollat på avstånd. Sedan har han sakta men säkert smygit närmare och närmare och satt sig med de andra barnen när han insett att det inte varit nån fara.
Han lyssnar gärna på sagor eller så berättar han om sagorna för fröknarna. Han lyssnar även gärna på cd-sagor.

Han pratar och berättar mycket. Lite väl mycket vid maten tycker fröknarna. Han glömmer ju ibland att äta. Säger dom att alla ska vara tysta så säger han: Men vänta lite nu...jag ska bara berätta en sak till....blablablablablabla. Dom får inte en syl i vädret. Jag sa att vi har denna kampen här hemma oxå och säg det vi inte har gjort för att både han och Clara ska sluta prata så mycket vid matbordet. Dom har så otroligt svårt att vara tysta just då och dom glömmer som sagt bort att äta. Hjälper ju inte att bli arg på dom hela tiden heller liksom. Detta var bara en parantes från samtalet.
Förutom pratet så sköter han sig väldigt bra. Han äter ordentligt och bra (när han inte pratar...hihi)

Han är väldigt sällan inblandad i konflikter och han är väldigt noga med reglerna. Så fort nått är orättvist eller nån börjar småbråka så springer han direkt och hämtar en fröken. Detta gör han även om han ser att det är orättvist mellan några andra och inte bara för sig själv. Han tar gärna emot en bekräftelse på att han gjorde rätt som hämtade fröken.
Han leker bra med alla barnen vare sig det är killar eller tjejer. Han är en väldigt bra kompis emot alla (väldigt roligt att höra!) och han är omtyckt ibland alla barnen. Han leker gärna inte själv utan vill alltid ha nån att leka med och frågar alltid de andra barnen om dom vill vara med och leka.
Det är mycket roll-lekar just nu. Mycket mamma-pappa-barn och dom leker gärna att dom är olika djur. Han har en favorittjej, Therese, som han sagt att han ska gifta sig med (har han även sagt till oss).
Han tycker om att vara med och spela teater och vågar att prata inför de andra.
Inne tycker han om att leka med bilar och det gör han även när dom leker ute.  Ute tycker han oxå om att gunga. Han övar för fullt på att kunna få upp farten på gungan själv utan att be fröken om att putta. Han klättrar gärna och älskar att göra konster.

Dom tycker han har väldigt bra grov- och finmotorik.
Han tycker om bokstäver och ber alltid fröken att skriva hans bokstav med kaviar på smögåsen. Han tycker även om att räkna och är riktigt duktig på både bokstäver och siffror.

--------------------------------------------------------------------------------------------

Clara:
Allt funkar bra vid lämning och hämtning. Hon är alltid sprallig och glad.
Även hon är trygg med miljön, personalen och barnen.
På- och avklädning fungerar bra, men hon ber gärna en fröken att knäppa jackan även om dom vet att hon kan. Annars klarar hon allt själv.

Toalettbesöken fungerar dock inte så bra. Hon har väldigt svårt att kissa på dagis. En dag hade hon varken ätit lunch eler mellanmål och dom undrade om hon höll på att bli sjuk då hon inte var som vanligt. När de på eftermiddagen skulle ut så var hon gråtfärdig och fröken H undrade vad det var som var fel. Tillslut hade det kommit fram att hon var kissnödig. Så de hade gått på en toalett lite längre från barnen och hon försökte att kissa. Men det gick bara inte och hon själv hade sagt att hon inte ville ha nån blöja, men tillslut så hade hon tagit på sig en blöja. Det hade inte tagit 15 sekunder så hade hon kissat i den. Sen hade dom tagit av blöjan och hon kunde gå ut och leka. Hon var som en ombytt unge. Hon hade alltså inte ätit något för hon var så koncentrerad på att hålla sig och inte behöva kissa på toaletten. Nu har dom börjat gå med henne till en toalett som de vanligtvis inte använder, men den ligger lite avsides så de andra barnen inte stör henne. Vi ska inte stressa henne med att vara utan blöja utan vi får ta det lugnt.

Samlingarna funkar bra. Hon deltar och lyssnar, men pratar gärna inte så högt så att alla barnen hör. När hon tar en fråga från "dagens frågehink" så viskar hon hellre svaret till fröken.
Annars är hon väldigt sprallig, glad och älskar att skoja med barnen och fröknarna. Hon pratar mycket (mest hela tiden) och leker mycket med orden och rimar, gör egna ramsor och hittar på ord. Hon tar gärna och sitter en stund i frökens knä för en lugn stund. Tycker om att lyssna på sagor.

Precis som Casper så pratar hon mer än gärna vid maten, men annars sköter hon sig och äter väldigt bra.

Hon är sällan inblandad i konflikter och är väldigt noga med regler och hämtar fröken vid eventuella konflikter eller orättvisor.
Hon leker bra med alla barnen och hon är en bra och omtyckt kompis.
Hon hjälper alltid de mindre barnen när de behöver hjälp.
Hon behöver inte hela tiden ha nån att leka med utan sitter gärna själv ibland och pysslar och degar. Hon behöver detta för att varva ner ibland.
Men annars spelar hon gärna teater och är med på att prova och leka nya saker. Inne leker hon gärna med dockor och det är mycket rollekar såsom mamma-pappa-barn lekar. Hon pysslar som sagt gärna och älskar att rita. Ute hoppar hon gärna hage, cyklar och leker i sandlådan.

Hon har otroligt bra grov- och finmotorik. Dom tycker hon ritar väldigt bra. Hon älskar bokstäver och siffror. Hon känner igen nästan alla bokstäver och kan säga ett ord eller namn som börjar på den bokstaven. Hon ligger före många andra på detta. Räknar gör hon oxå otroligt bra.

-----------------------------------------------------------------------------------------

Det var ett bra och roligt samtal.
Dom är så duktiga mina älskade barn!...hihi...

Kram Tess

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar