fredag 13 november 2009

Världens bästa barn!

Igår var det dags för utvecklingssamtal för barnen. Medan jag gick bort och pratade med fröken H, så var barnen hos mormor.

Fröken H började att berätta om Casper.
Han har kommit in ordentligt i rutinerna. I början frågade han alltid var Clara var om hon inte var i närheten, men han har börjat släppa på det nu. Han är lite försiktig, sitter gärna i knät och gosar lite.
Han säger inte "jag" så ofta utan han säger alltid "vi" och menar då honom och Clara.
Inne tycker han om att leka med bilar, klossar, pussla och att dega.
Ute tycker han om att gunga, leka med bilar och traktorer i sandlådan, cykla och att låtsasmåla med dom stora penslarna dom har.
Han leker oftast själv, är alltså fortfarande i "bredvidlekarna" som dom så fint säger. D.v.s. att en annan sitter precis jämte Casper och har ex sina bilar som han leker med. De leker i stort sett samma lek, men inte tillsammans utan var för sig. Men fröken H sa att vid närmare 4 års åldern börjar de leka lite mer med varandra. Han är alltså inte där ännu. (Men här hemma leker han och Clara iallafall riktigt med varandra)
Han äter bra, förutom vid mellanmålet då han inte vill äta. Han har inte hunnit vakna till riktigt efter vilan. Är duktig på att försöka dela maten själv.
Han har varit duktig på att påpeka vilket som är hans, när han förra och denna veckan har fått äta laktosfritt. Fröken H sa att hon förra veckan ställde fram vanlig mjölk till frukosten och Casper var då snabb med att fråga:
- Men H, var är min mjölk då?
Han har fortfarande blöja på dagis, men han säger ändå till när han behöver kissa och bajsa. Men han vill ändå inte ta av sig blöjan.
Han klär på och av sig allting själv och tittar på tavlan där fröknarna för varje dag sätter upp bilder på vad alla ska ha på sig, om det behövs extra tröja, byxor o.s.v.
På samlingarna älskar han att sjunga och det är hela tiden han som väljer sånger. I början var han som sagt försigtigare, men vågar nu prata och ta för sig mer.
Han är snäll mot alla barn och de tycker om honom oxå.

Sen pratade vi om Clara.
Hon har kommit bra in i gruppen och i rutinerna.
Hon är mer framåt och vågar lite mer. Sitter inte gärna i knät för det tycker hon inte att hon har tid med. Hon har alltid nått att göra helt enkelt.
Hon sover inte efter middagen, men ligger på madrassen och vilar en liten stund. Tills hon tycker att det räcker.
Hon säger att Casper är hennes lillebror. Det är tydligen en del som pratar om sina lillebröder och då säger Clara att Casper är hennes lillebror. Fröken H säger:
- Men du och Casper är ju lika gamla. Han är inte din lillebror, me nhan är din bror.
Clara funderar lite och säger:
-Nä, jag tror han är min lillebror.
Inne leker hon mycket i "hemrummet" med dockorna, lagar mat, dukar m.m. Hon pusslar, pysslar och degar.
Ute tycker hon om att gunga, cykla och leka affär med de andra barnen.
Hon äter bra, duktig på att försöka dela maten själv.
Duktig med påklädning och avklädningen.
Hon använder oftast blöja, men säger till om hon behöver gå på toaletten. Ibland vill hon gå utan blöja ett tag.
På samlingarna tycker hon om att sjunga. Hon är även väldigt nyfiken och intresserad av bokstäver. Hon frågar ofta om bokstäver, vad det står, vilket namn bokstäverna står för o.s.v. Även mycket duktig på att räkna och visar alltid rätt antal även när hon visar på fingrarna.
Hon visar gärna känslor, men kanske inte när det är nått som gör ont. Om hon t.ex. går emot nått och man ser att det egentligen gör ont så föröker hon att inte visa det. Hon går iväg och blir nästan sur.
Hon leker mycket bra med andra barn och leker gärna tillsammans med alla. Hon styr och ställer gärna med de andra barnen, men på ett snällt sätt.
Clara och en kille L lekte med dockor i hemrummet och L ville ha en docka som en annan tjej S hade. Clara frågade S om L fick låna hennes docka. S ville behålla sin docka och Clara hämtade en annan docka och frågade om S ville byta. Men hon insåg att det inte gick och gav en annan docka till L istället. Hon försökte medla och byta till sig dockan. Det var ju ett gott försök iallafall.
Clara och några andra tjejer pratade om dockor på Lille skutt (det lilla dagiset). De pratade om hur många dockor de hade på deras avdelning Kotten. De stod och pratade lite och kom inte fram till hur många dockor det fanns där. Men då säger Clara.
-Nä, nu bestämmer jag. Det är 3 stycken! och visar upp 3 fingrar.

Min sammanfattning av hela detta är:
JAG HAR VÄRLDENS BÄSTA BARN OCH ÄR EN STOLT MAMMA TILL DESSA UNDERBARA GOINGARNA!

Kram Tess

2 kommentarer:

  1. Visst är det roligt med bra samtal? Det är ju liksom bekräftelsen på att man gör nåt rätt. Vad roligt att ni har så fina barn, men det går väl inte annat med en sån toppenmamma? ;)

    SvaraRadera
  2. Det är riktigt roligt med så bra samtal och man blir riktigt stolt över att man gjort rätt änsålänge.
    Tack för kommentaren Tanja! Den värmde! Kram Tess

    SvaraRadera